Educația timpurie și importanța în dezvoltarea creierului uman
Încă din cele mai vechi timpuri se știe faptul că creierul uman dezvoltă cea mai mare parte a neuronilor și este cel mai receptiv când vine vorba de învățat lucruri noi până la vârsta de 3 ani. De fapt, acumularea de noi informații este critică în dezvoltarea căilor neuronale active. Educația timpurie joacă un rol important în această perioadă de dezvoltare.
O experiență timpurie, indiferent că este pozitivă sau negativă, poate afecta structura creierului uman. Fie că văd pentru prima oară curcubeul, citesc o carte sau învață să meargă pe bicicletă, aceste lucruri activează anumite circuite neuronale și le lasă pe altele inactive. Cei care sunt mereu activi vor fi în final și cei mai puternici, comparativ cu cei care nu vor realiza activități prin care să transmită impulsuri creierului.
Circuitele neuronale pentru funcțiile cheie precum văzut, auzit, vorbit și funcțiile congnitive se dezvoltă primordial în primii 5 ani de viață. Dezvoltarea acestor circuite depinde de educația timpurie de care beneficiază copilul. După vârsta de 5 ani, numărul noilor conexiuni scade, făcând mai dificilă acumularea de noi aptitudini sociale și cognitive.
Investirea în copilăria copiilor a demonstrat beneficii pe termen lung pentru aceștia, familiile lor și societate. Activitățile multiple în arii diverse și suportul familiei reprezintă o bază solidă pentru dezvoltare și învățare, ajută la prevenirea și reducerea eșecurilor și au un impact major în succesul copiilor pe tot parcursul vieții lor!